Absintalsum - Artemisia absinthium

Absintalsum - Artemisia absinthium

Aantal: Beschikbaar als:
Option image
Losse grammen
€ 0,8594 incl.BTW
Op voorraad
10-49 gram € 0,8594 incl.BTW
50-499 gram € 0,3982 incl.BTW
>500 gram € 0,2515 incl.BTW
Option image
Plant in P9 pot
€ 3,90 incl.BTW
Op voorraad
Option image
Zakje zaden
€ 3,75 incl.BTW
Op voorraad
incl.BTW
Erg jammer dat deze fraaie zilverbladige plant nu zo zeldzaam is geworden In de Flora Batava wordt ze nog opgegeven voor heel veel plaatsen in Nederland. De plant vormt prachtige pollen met sterk aromatische, zijdeachtige bladeren. Absint is een sterke drank op basis van anijs, absintalsem, venkel en een aantal kruiden. Deze volksdrank werd in de 19e eeuw populair onder kunstenaars. Zij gaven het de bijnaam Groene Fee, naar de kleur van de drank. De Fee was een bron van artistieke inspiratie. Deze veronderstelling heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de mythe rond de psychoactieve effecten van absint. Vincent van Gogh zou er zijn gele periode aan te danken hebben, en Ernest Hemingway zou zijn For whom the bell tolls onder invloed van absint geschreven hebben.Voor meer info lees verder bij gebruik.

Gebruik: Absint werd in het begin van de 20e eeuw in diverse Europese landen verboden. Dit vanwege de vermeende hallucinogene werking en neurotoxiciteit van het bestanddeel thujon. Aanleiding tot het verbod was onder andere het tragische geval van de Zwitserse alcoholist Jean Lanfray, die na overmatige alcoholconsumptie, waaronder twee glazen absint, zijn gezin uitmoordde. Tegenwoordig is absint weer toegestaan in de Europese Unie. Echter de huidige absint is niet te vergelijken met die van vroeger: de maximale concentratie (oplossing) thujon in absint is wettelijk vastgelegd, en is thans tenminste 25 maal lager. In landen als Duitsland en Frankrijk wordt sinds de jaren \'90 weer absint geproduceerd. Andere absintproducerende landen, zoals Spanje en Portugal, hebben nooit een verbod op absint gekend. In Nederland was de verkoop van absint verboden bij de absintwet van 1909. In 2005 werd deze ingetrokken, gevolgd door België in hetzelfde jaar. Het bittere aftreksel van deze knoppen vormt een belangrijk bestanddeel van de dranken Vermout en (klassieke) Absint. De smaakstoffen die daarbij een rol spelen zijn absinthine en het naar menthol ruikende terpeen thujon. Vroeger werd het toegevoegd aan gebrouwen bier als deze zurig van smaak was. De bittere plant verbeterde het bier dan aanzienlijk.

Specificaties

Bestuiving/nectar: Vlinders, zweefvliegen
Bloeimaanden: juni, juli, augustus, september
Bloeitijd beginmaand: juni
Bloeitijd eindmaand: september
Bloemkleur: Geel
Eigenschappen: Heemplanten
Grondsoort: kalkhoudende grond
Grondvoorkeur: Kalkrijke grond
Hoogte tot: 125
Hoogte van: 60
Inheems/uitheems: Archeofyt, Inheems in Nederland
Levensduur: Vaste plant
Licht: halfschaduw, zonnige plek
Vocht: droog

Specifieke instructies zaaien en verzorging

Deze zaden kiemen snel als het gelijkmatig vochtig blijft (niet te nat!) bij een temperatuur van 20°C. De zaden licht afdekken (nooit dikker dan de zaaddikte) en de fijnste zaden niet afdekken en alleen licht aandrukken en voorzichtig nat maken met bijvoorbeeld een plantenspuit of gieter.

Algemene verzorginstructies

Erg jammer dat deze fraaie zilverbladige plant nu zo zeldzaam is geworden In de Flora Batava wordt ze nog opgegeven voor heel veel plaatsen in Nederland. De plant vormt prachtige pollen met sterk aromatische, zijdeachtige bladeren. Absint is een sterke drank op basis van anijs, absintalsem, venkel en een aantal kruiden. Deze volksdrank werd in de 19e eeuw populair onder kunstenaars. Zij gaven het de bijnaam Groene Fee, naar de kleur van de drank. De Fee was een bron van artistieke inspiratie. Deze veronderstelling heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de mythe rond de psychoactieve effecten van absint. Vincent van Gogh zou er zijn gele periode aan te danken hebben, en Ernest Hemingway zou zijn For whom the bell tolls onder invloed van absint geschreven hebben.Voor meer info lees verder bij gebruik.

Gebruik: Absint werd in het begin van de 20e eeuw in diverse Europese landen verboden. Dit vanwege de vermeende hallucinogene werking en neurotoxiciteit van het bestanddeel thujon. Aanleiding tot het verbod was onder andere het tragische geval van de Zwitserse alcoholist Jean Lanfray, die na overmatige alcoholconsumptie, waaronder twee glazen absint, zijn gezin uitmoordde. Tegenwoordig is absint weer toegestaan in de Europese Unie. Echter de huidige absint is niet te vergelijken met die van vroeger: de maximale concentratie (oplossing) thujon in absint is wettelijk vastgelegd, en is thans tenminste 25 maal lager. In landen als Duitsland en Frankrijk wordt sinds de jaren \'90 weer absint geproduceerd. Andere absintproducerende landen, zoals Spanje en Portugal, hebben nooit een verbod op absint gekend. In Nederland was de verkoop van absint verboden bij de absintwet van 1909. In 2005 werd deze ingetrokken, gevolgd door België in hetzelfde jaar. Het bittere aftreksel van deze knoppen vormt een belangrijk bestanddeel van de dranken Vermout en (klassieke) Absint. De smaakstoffen die daarbij een rol spelen zijn absinthine en het naar menthol ruikende terpeen thujon. Vroeger werd het toegevoegd aan gebrouwen bier als deze zurig van smaak was. De bittere plant verbeterde het bier dan aanzienlijk.

Specificaties

Bestuiving/nectar: Vlinders, zweefvliegen
Bloeimaanden: juni, juli, augustus, september
Bloeitijd beginmaand: juni
Bloeitijd eindmaand: september
Bloemkleur: Geel
Eigenschappen: Heemplanten
Grondsoort: kalkhoudende grond
Grondvoorkeur: Kalkrijke grond
Hoogte tot: 125
Hoogte van: 60
Inheems/uitheems: Archeofyt, Inheems in Nederland
Levensduur: Vaste plant
Licht: halfschaduw, zonnige plek
Vocht: droog

Specifieke instructies zaaien en verzorging

Deze zaden kiemen snel als het gelijkmatig vochtig blijft (niet te nat!) bij een temperatuur van 20°C. De zaden licht afdekken (nooit dikker dan de zaaddikte) en de fijnste zaden niet afdekken en alleen licht aandrukken en voorzichtig nat maken met bijvoorbeeld een plantenspuit of gieter.

Algemene verzorginstructies