Fryske Siedmingsels - Fan en foar Fryske grûn

Voor het inzaaien van gebieden en bermen in de nabijheid van natuurgebieden, wil It Fryske Gea het liefst zaden gebruiken die oorspronkelijk uit de omgeving komt. Daarop heeft Cruydt-Hoeck samen met It Fryske Gea het plan uitgewerkt om speciaal samengestelde bloemenmengsels te maken. Daarvoor hebben zaden van Friese herkomst verzameld en opgekweekt. Dit met het behoud en herstel van het Friese landschap als uitgangspunt.

Met de zaden hebben we Fryske Siedmingsels samengesteld: bloemenweidemengsels die passen bij de verschillende grondsoorten in Friesland, met gebiedseigen soorten.

Inheems en autochtoon

Men wil graag iets voor biodiversiteitsherstel doen, vaak met bloemenzaden. Kies dan voor inheemse zaden van autochtone herkomst. Dit zijn plantensoorten die van oorsprong in Nederland voorkomen én dit betekent ook dat de herkomst van de zaden uit Nederland is. 

Wanneer de plant van oorsprong in Nederland stond, heeft de plant zich genetisch aangepast aan ons klimaat en onze bodem.

De juiste planten op de juiste plek

Kies een zadenmengsel dat past bij de bodem, voor het beste resultaat. Mengsels voor openbaar groen zijn geschikt voor verschillende toepassingen in de publieke ruimte, zoals bermen en groenstroken. Deze mengsels bevatten soorten die niet geschikt zijn voor in een tuin.

Hoe zijn de mengsels tot stand gekomen?

Van 2020 tot en met 2022 zijn zaden verzameld in natuurgebieden van it Fryske Gea (in samenspraak met de terreineigenaar en beheerder). Met die zaden zijn teelten opgezet, om ze te vermeerderen. Na de oogst zijn de zaden geschoond. Daarna zijn mengsels gemaakt, passend bij de drie bodemsoorten in Friesland.

Zelf bijdragen aan biodiversiteitsherstel

Bijdragen aan biodiversiteitsherstel in je eigen tuin? Een wildebloemenweide bevat naast nectarplanten ook waardplanten en drachtplanten voor verschillende vlinders, zweefvliegen, wilde bijen en andere insecten.

It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van zo’n 21.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door ruim 30.000 leden! Met zijn allen beschermen we de natuur in Fryslân.

LR_Catalogus 2023 - Voorkant.jpg

Vind alles terug in onze catalogus, inclusief handleiding en handige tips


In onze Handleiding & catalogus 2022 vind je ons assortiment inheemse wilde bloemenzaden en mengsels, tips en alle informatie die je nodig hebt om van jouw bloemenweide een succes te maken.


PDF downloaden Bestellen
papierscheur.jpg
team-cruydt-hoeck.jpg

Cruydt-Hoeck is een inheemse zaden en plantenkwekerij met een missie: impact maken voor biodiversiteitsherstel

Inheemse planten van autochtone herkomst zijn het meest waardevol voor insecten. Op onze kwekerij kweken, oogsten en schonen we inheemse zaden van autochtone herkomst voor wildebloemenweides. Met meer dan 40 medewerkers, 50 hectare en meer dan 45 jaar ervaring is Cruydt-Hoeck dé leverancier voor jouw project waar biodiversiteit het doel is.
Waarom doen we wat we doen?
Biodiversiteit maakt leven mogelijk, zonder gaat niet. De biodiversiteit is essentieel voor het in stand houden van ecosystemen en daarmee een gezonde leefomgeving.
Hoe werken wij?
Genetische diversiteit en soortechtheid zijn heel belangrijk binnen ons proces. Zo hebben we niet alleen verschillende inheemse plantensoorten, maar proberen we ook diversiteit aan wilde genen te hebben en te houden.


Team Cruydt-Hoeck

Lees meer over ons ›
Slogan-Smal_ZWART.png

Samen komen we verder!

We willen bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit en het ecologisch herstel in Nederland. Maar dit kunnen we alleen in samenwerking met anderen. Daarom werken we continue samen met partners om natuurlijke bloemenweides te verwezenlijken.

Lees meer over partners ›