Help de biodiversiteit met ecologisch passende bloemenmengsels

De Drentse biodiversiteit staat onder druk en kan jouw hulp goed gebruiken. Bloemrijke vegetaties spelen een cruciale rol in het helpen van de biodiversiteit. Elk landschap heeft zijn eigen kenmerken wat betreft cultuurgebruik en bodem- en klimaateigenschappen. Dit heeft direct invloed op de plantensoorten die daar voorkomen en vervolgens op welke soorten insecten, vogels, zoogdieren en andere dieren er leven.

Samengesteld voor Drentse bodem

Landschapsbeheer Drenthe wil mensen stimuleren om zelf aan de slag te gaan met de zorg voor het landschap in hun directe leefomgeving. Daarbij staan kwaliteit van de bloemenzaden, een regionale herkomst en aansluiting bij verschillende lokale omstandigheden voorop. Daarom heeft Landschapsbeheer Drenthe speciale inheemse bloemenmengsels laten samenstellen door Cruydt-Hoeck. Bij de ontwikkeling hiervan is samengewerkt met provincie Drenthe, Stichting Het Drentse Landschap, Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Werkgroep Florakartering Drenthe.

De juiste planten op de juiste plek

Planten die passen bij de bodem zijn sterker en bloeien succesvoller. Elke soort heeft zich door de tijd heen aangepast aan bepaalde grondsoorten: nat of droog, voedselrijk of voedselarm. Door te kiezen voor een bloemenweidemengsel dat past bij de grond, kunnen de planten zich vestigen en daarmee ook wilde bijen en vlinders.

Ontdek in de video welke grondsoort in jouw tuin aanwezig is

Kies een passend mengsel


Wil je een éénjarige invulling? Kies het Drents Akkerbloemengsel

Wil je een hooiland voor paarden? Kies dan voor Drents Bloemrijkgraslandmengsel voor paarden

Wil je een meerjarig bloemrijk grasland? Kijk dan naar de betreffende grondsoort voor een passend mengsel:

Voor schrale zandgronden kies: Bloemrijk graslandmengsel voor schrale gronden

Voor voedselrijke gronden zoals veen, leem of klei, kies: Bloemrijk graslandmengsel voor voedselrijke gronden

Is de bodem jaarrond nat (zoals een oever of moeras) kies: Bloemrijk graslandmengsel voor natte gronden

Zelf bijdragen aan biodiversiteitsherstel


Bijdragen aan biodiversiteitsherstel in je eigen tuin? Een wildebloemenweide bevat naast nectarplanten ook waardplanten en drachtplanten voor verschillende vlinders, zweefvliegen, wilde bijen en andere insecten, maar biedt ook voedsel en habitat voor kleine zoogdieren, vogels en soms zelfs voor paarden en andere hoevige dieren!

Inheems en autochtoon

De Drentse zadenmengsels bestaan uit inheemse plantensoorten die van oorsprong in onze provincie voorkomen. Inheems betekent dat het een soort is die in Nederland zijn natuurlijke verspreidingsgebied heeft. Inheemse zaden kunnen echter ver buiten Nederland worden geteeld, zoals Dagkoekoeksbloem. Deze bloem is ook voor Marokko inheems. Het gaat om dezelfde plantensoort die toch een andere voorkeur kan hebben voor bijvoorbeeld de bloeitijd of de groeiplaats. Autochtone zaden hebben daarom de voorkeur, want dat betekent dat de bloemenzaden een regionale herkomst hebben. Cruydt-Hoeck werkt met zaden die hun herkomst hebben in Nederland, België en westelijk Duitsland. Zaden die zowel inheems als autochtoon zijn, sluiten het beste aan bij de behoeftes van onze insecten en daarmee allerlei andere dieren.

Wilde bloemenweide

Een wildebloemenweide bevat naast nectarplanten ook waardplanten en drachtplanten voor verschillende vlinders, zweefvliegen, wilde bijen en andere insecten. Zo is er voldoende voedsel beschikbaar en hebben de insecten volop gelegenheid om zich voort te planten en een nieuwe generatie groot te brengen. Een wildebloemenweide biedt tevens voedsel en een leefgebied aan vogels, kleine zoogdieren en soms zelf aan paarden en andere hoefdieren!

Landschapsbeheer Drenthe

Landschapsbeheer Drenthe maakt deel uit van het samenwerkingsverband LandschappenNL. Binnen dit samenwerkingsverband streeft Landschapsbeheer Drenthe naar behoud, beheer en ontwikkeling van een mooi en kwalitatief Drents cultuurlandschap, waarvan het streekeigen karakter behouden blijft.

Lees meer

Cruydt Hoeck Catalogus en Handleiding 2024-2025

Vind alles terug in onze catalogus, inclusief handleiding en handige tips

In onze Handleiding & catalogus 2024-2025 vind je ons sortiment inheemse wilde bloemenzaden en mengsels, tips en alle informatie die je nodig hebt om van jouw bloemenweide een succes te maken.

 Bestellen als papieren catalogus

Of download de catalogus direct gratis als PDF

papierscheur.jpg
team-cruydt-hoeck.jpg

Cruydt-Hoeck is een inheemse zaden en plantenkwekerij met een missie: impact maken voor biodiversiteitsherstel

Inheemse planten van autochtone herkomst zijn het meest waardevol voor insecten. Op onze kwekerij kweken, oogsten en schonen we inheemse zaden van autochtone herkomst voor wildebloemenweides. Met meer dan 40 medewerkers, 50 hectare en meer dan 45 jaar ervaring is Cruydt-Hoeck dé leverancier voor jouw project waar biodiversiteit het doel is.
Waarom doen we wat we doen?
Biodiversiteit maakt leven mogelijk, zonder gaat niet. De biodiversiteit is essentieel voor het in stand houden van ecosystemen en daarmee een gezonde leefomgeving.
Hoe werken wij?
Genetische diversiteit en soortechtheid zijn heel belangrijk binnen ons proces. Zo hebben we niet alleen verschillende inheemse plantensoorten, maar proberen we ook diversiteit aan wilde genen te hebben en te houden.


Team Cruydt-Hoeck

Lees meer over ons ›
Slogan-Smal_ZWART.png

Samen komen we verder!

We willen bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit en het ecologisch herstel in Nederland. Maar dit kunnen we alleen in samenwerking met anderen. Daarom werken we continue samen met partners om natuurlijke bloemenweides te verwezenlijken.

Lees meer over partners ›