Stinzenbollen planten
De meeste planten komen pas vanaf april voorzichtig in bloei. Echter, ook in februari en maart vliegen er al insecten rond zoals hommelkoninginnen die uit hun winterrust komen. Om deze vroeg vliegende insecten te ondersteunen en natuurlijk voor een fleurig beeld vroeg in het jaar, kan je bloembollen planten.
Plant in het najaar
De bollen kunnen in het najaar, van september tot en met half december, m.u.v. een vorstperiode, de grond in. Hoe eerder ze in de grond staan, hoe beter ze aanslaan.
Werkwijze
Bollen kunnen worden toegepast in nieuwe en bestaande beplantingen, onder bomen en struiken, borders en in een bloemenweide. Maar ook plantenbakken en potten zijn prima geschikt en kunnen gewoon buiten blijven staan.
Het planten kan m.b.v. een bollenplanter, pootstok of plantschepje. Voor grotere groepen is een spade of bats praktischer. Plant de bollen drie keer zo diep als de hoogte van de bol en laat een ruimte van drie tot vijf cm tussen de bollen. Wortelstokjes moeten horizontaal en ca 3 cm. diep geplant worden. Op armere (zanderige) bodems kan een beetje compost of bladaarde door de uitgegraven grond gemengd worden. Plant voor een eerste aanzet met stinzenbollen ongeveer minimaal 15-25 bollen per m2 en maximaal 45-50 bollen per m2.
Verzorging
Geef de bol jaarlijks wat organische stof in de vorm van compost of goed verteerd blad. Laat na de bloei het loof aan de planten zitten. Hierdoor maken de bollen voldoende voeding aan voor de bloei in het volgende jaar. Wanneer de bollen goed gedijen, verwilderen ze na drie à vier jaar. Om de bollen na de bloei genoeg tijd te geven om zaden af te laten rijpen en reserve voedsel op te slaan, is het van belang niet te vroeg te maaien. Soms betekend dat dat er voor eind juni nog niet gemaaid kan worden en is het belangrijk daar rekening mee te houden bij de aanleg.
Stinzenbollen in de bloemenweide
Een uitgelezen plek om van stinzenbollen te kunnen genieten is in een bloemenwei of gazon maar ook in een boomgaard en bermen zijn prachtige resultaten te creëren. Om de bollen na de bloei genoeg tijd te geven om zaden af te laten rijpen en reserve voedsel op te slaan, is het van belang niet te vroeg te maaien. Soms betekent dat dat er voor eind juni nog niet gemaaid kan worden en is het belangrijk daar rekening mee te houden bij de aanleg.
Om een natuurlijk effect te krijgen kunnen de bollen breedwerpig uitgestrooid worden waarna ze op deze plek geplant worden maar daarbij rekening te houden met maai- en looproutes. Voor het planten van grotere groepen bollen, kunnen er plaggen van ca 30x30 cm. uitgestoken worden die na het planten weer teruggeplaatst worden. Na het uitsteken van de plag kan de ondergrond losgemaakt worden en de bollen hierin ligt aandrukken.
Een laatste maaibeurt in september, oktober zorgt er voor een open grasmat en de bollen goed zichtbaar zijn in het voorjaar.
Bewaren
Je kunt de bollen enkele dagen bewaren in een open zakje op een koele, droge en donkere vorstvrije plek. Sommige soorten worden verstuurd in een plastic zakje. Deze stinzenbollen kun je het beste bewaren in een open zakje in de koelkast.
De verdeling van letters en woorden maakt het visueel aantrekkelijk.
De orginele Lorem Ipsum komt uit de 16e eeuw en is na 5 eeuwen nog steeds het zelfde. Er zijn echter wel een heleboel varianten van Lorem Ipsum te vinden op het internet. Je kunt tegenwoordig namelijk zelf een dummy tekst samenstellen of gebruik maken van een Lorem Ipsum generator. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is de eerste regel. Elke tekst begint namelijk met de zin: ‘Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing.’
Vind alles terug in onze catalogus, inclusief handleiding en handige tips
In onze Handleiding & catalogus 2024-2025 vind je ons sortiment inheemse wilde bloemenzaden en mengsels, tips en alle informatie die je nodig hebt om van jouw bloemenweide een succes te maken.
Bestellen als papieren catalogus
Cruydt-Hoeck is een inheemse zaden en plantenkwekerij met een missie: impact maken voor biodiversiteitsherstel
Inheemse planten van autochtone herkomst zijn het meest waardevol voor insecten. Op onze kwekerij kweken, oogsten en schonen we inheemse zaden van autochtone herkomst voor wildebloemenweides.
Met meer dan 40 medewerkers, 50 hectare en meer dan 45 jaar ervaring is Cruydt-Hoeck dé leverancier voor jouw project waar biodiversiteit het doel is.
Waarom doen we wat we doen?
Biodiversiteit maakt leven mogelijk, zonder gaat niet. De biodiversiteit is essentieel voor het in stand houden van ecosystemen en daarmee een gezonde leefomgeving.
Hoe werken wij?
Genetische diversiteit en soortechtheid zijn heel belangrijk binnen ons proces. Zo hebben we niet alleen verschillende inheemse plantensoorten, maar proberen we ook diversiteit aan wilde genen te hebben en te houden.
Team Cruydt-Hoeck
Lees meer over ons ›Samen komen we verder!
We willen bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit en het ecologisch herstel in Nederland. Maar dit kunnen we alleen in samenwerking met anderen. Daarom werken we continue samen met partners om natuurlijke bloemenweides te verwezenlijken.
Lees meer over partners ›