


Wilde planten voor in de natuurrijke tuin
In iedere tuin zijn uitstekend inheemse wilde planten toe te passen. De onderstaande selectie zijn ook zeer geschikt toe te passen als tuinplanten. Bijvoorbeeld in de vaste plantenborder of in de schaduwtuin. Probeer het maar eens! Spannend!
Artikelen gevonden: 39Angelica archangelica - Grote engelwortel
Eén van de meest indrukwekkende schermbloemige van onze flora. Als de planten in het voorjaar in de bloei schieten, groeien ze in een korte tijd uit naar een reuzen tot wel twee-en-halve meter. De gloomy groene schermen lijken wel een landingsbaan voor een keur aan insecten. De plant zou ons ....
Aquilegia vulgaris - Akelei
De Wilde Akelei is een van de allermooiste soorten uit onze inheemse flora. Daarnaast is het een van de oudste bekende en meest geliefde blauwe tuinplanten in Europa en een klassieke soort voor de authentieke boerentuin.
Campanula glomerata - Kluwenklokje
Grote hemelsblauwe bloemen en blad dat lijkt op dat van de Veldsalie. Kluwenklokje is een typische soort van kalkgraslanden. Kan zeer laag blijven onder invloed van begrazing.
Campanula latifolia - Breed klokje
Hoge bosplant met aan één zijde gigantische blauwe of witte bellen. Mooie tuinplant op vochtige, voedselrijke grond.
Campanula patula - Weideklokje
Het weideklokje was de favoriet van onze illustere voorganger Rob Leopold, die overleed in 2005. Samen met zijn goed vriend Dick van de Burg richtte hij Cruydt-Hoeck in 1978 op en wist velen te inspireren in het toepassen van wilde planten.
Campanula persicifolia - Prachtklokje
Grote ronde wijd openstaande bloemklokken in lilablauw. De bladeren zijn kaal en smal tot eirond. Opvallende tuinplant voor een zonnige plek.
Campanula rapunculoides - Akkerklokje
Kan bijna overal groeien, mits de grond niet te zuur is en de plek een beetje zonnig is. De bladeren lijken een beetje op die van Ruig klokje. De plant is fors en maakt veel blauwpaarse klokken die aan een kant van de plant "hangen".
Campanula rapunculus - Rapunzelklokje
Een toorts van lilablauwe sierlijke bloemen. De bloemen hangen aan alle zijden aan lange dunne stelen van de toorts naar beneden. Rapunzelklokje komt van nature voor op kalkhoudende grond.
Campanula rotundifolia - Grasklokje
Vroeger (jaha!!) een algemene soort op matig voedselarme tot matig voedselrijke gronden. Nu zijn de kleine, blauwe Grasklokjes steeds zelfzamer. De klokjesbijen gebruiken Grasklokje als waardplant.
Campanula trachelium - Ruig klokje
Hoog, ruigharig (vandaar de naam) en veel grote lilablauwe klokken. De plant bloeit en groeit makkelijk in de halfschaduw. Filmpje op Flora van Nederland
Centaurea scabiosa - Grote centaurie
De grote rozepaarse bloemen van deze stevige Grote centaurie maken het een zeer geschikte tuinplant. De hele zomer trekt deze plant massa's bijen en vlinders.
Dianthus carthusianorum - Kartuizer anjer
De naam carthusianorum komt van de Karthuizer monniken die de plant in hun kloostertuinen hadden staan gebruikten voor zeep vanwege de saponinen en als middel tegen reuma. Alhoewel de soort in Nederland nog heel beperkt voorkomt is deze als tuinplant niet heel veeleisen....