Nieuw project kunstenares Chantalla Pleiter
vlinder flower
Nieuw project kunstenares Chantalla Pleiter

'Ik wil biodiversiteit benaderen vanuit een gevoelde ervaring in plaats van verstand'

Kunstenares Chantalla Pleiter creëerde met haar nieuwste project ‘Interactieve natuur, biodiversiteit in augmented reality’ een eerbetoon; aan de wilde plant en aan de Arnica kwekerij van haar ouders. 

‘Mijn ouders runden hun hele leven de Arnica kwekerij (o.a. in Dwingeloo). Wilde planten waren dus alom aanwezig in mijn jeugd. Toen mijn ouders de kwekerij verkochten twee jaar geleden, voelde ik ineens dat ik al die rijkdom aan planten zou gaan missen. Toen heb ik samen met mijn vader en moeder bij mijn atelier op het Suikerterrein in Groningen natuurmuren gebouwd en daarin diverse wilde planten gezet. In het begin waren er alleen maar blaadjes en rozetten, dus had ik er bordjes bijgezet om de namen te kunnen onthouden. Toen viel me op dat wandelaars en toeristen, die vanwege de locatie van mijn atelier langs lopen, iedere keer naar die bordjes gingen kijken. Zo kiemde eigenlijk het zaadje voor dit project.’ Terwijl Chantalla weer opnieuw kennismaakte met wilde planten ontstond het idee om haar werk als kunstenaar, waarin verbeeldingskracht en interactieve technologie een grote rol spelen, in te zetten om mensen kennis op te laten doen over inheemse planten waardoor ze empathie voor en inzicht krijgen in het verlies van biodiversiteit.

Het project omvat nu een plantencaravan waarin negen inheemse planten, afkomstig van de kwekerij van Cruydt-Hoeck, te zien zijn die gescand kunnen worden met een interactieve app in augmented reality. De caravan zal langs festivals reizen waar het publiek op poëtische wijze met hun eigen telefoon of een beschikbaar gestelde tablet zich kunnen verdiepen in de binnenwereld van de wilde plant.


Wanneer je als gebruiker het naambordje van een ‘echte’ plant hebt gescand ontstaat er leven op je scherm. Iedere plant stelt zich, middels de stemmen van schrijvers en dichters, aan je voor. Je ziet de plantennaam en hoe de onderdelen van de plant heten. Er groeit een stengel met bloem uit de plant waar, als je erop tikt, de insecten die een nauwe relatie met de plant langs komen vliegen. Ook hoor je een geluid dat speciaal voor de plant ontwikkeld is.

‘Iedere plant heeft zichtbaar een eigen karakter. Ik wilde daar uiting aan geven en vroeg me af of dat kon middels geluid. Je kan biodiversiteit dan benaderen vanuit een gevoelde ervaring in plaats van het verstand en de ratio. Een Belgische multi-instrumentalist heeft met behulp van keelklanken en oude instrumenten geluiden ontwikkeld bij iedere plant. De blauwe knoop klinkt bijvoorbeeld als een soort boing, boing, boing. Als iedere plant een eigen klank of geluidslaag heeft dan kan je talloze composities en rijke muziek maken. Het is in die zin een prachtige afspiegeling van wat biodiversiteit is; een rijke schakering aan verschillende planten die allemaal samen een compositie vormen. 

‘Interactieve natuur, biodiversiteit in augmented reality’ reist langs verschillende festivals. De plantencaravan is aanstaande 5, 6 en 7 november te bezoeken op het festival Let’s Gro in Groningen. Meer informatie op www.chantallapleiter.nl. Cruydt-Hoeck zet zich middels de verkoop van wildebloemenzaden in voor het vergoten van de biodiversiteit en natuurherstel. We zijn daarom een trotse sponsor van dit bijzondere project.