Bloemrijke bermen in Wolvega
vlinder flower
Bloemrijke bermen in Wolvega

Bloemrijke bermen in Wolvega

Gewoon gras is ook maar saai

 

Gemeente Weststellingwerf zaait al jaren voormalige gazons in met inheemse bloemenweidemengsels. Op de foto’s staan de bermen aan de Om den Noort nabij de nieuwe tunnel te Wolvega. Deze bermen zijn ingezaaid met onze akkerbloemenmengsels A6 en staat er keurig bij. Dit is voor een tijdelijke invulling, tot er verwilderingsbollen en een bloemrijk graslandmengsel in komt.

 

Gemeente Weststellingwerf:

“Gewoon gras is eigenlijk ook maar saai en daarom kiezen we voor bloemenweides. De wilde bloemen zijn veel fleuriger en is goed voor de fauna, de mens en de beeldvorming. Bovendien dragen we op deze manier bij aan de biodiversiteit.

De gemeente Weststellingwerf gebruikt de mengsels van de Cruydt-Hoeck al jaren, ook al voordat Jasper Helmantel en Jojanneke Bijkerk het bedrijf overnamen. De Cruydt-Hoeck zit bij ons ‘om de hoek’. Dit is ideaal voor advies en maatwerk. We hebben bijvoorbeeld ook een wilde bloemenweide ingezaaid in Oldeholtpade, maar de bloemenweide wilde zich net niet goed ontwikkelen. Jojanneke Bijkerk is langsgekomen en heeft ons goed advies gegeven. De grond was iets te schraal en we zijn het nu enigermate aan het bemesten.

We hebben ook met de Cruydt-Hoeck samengewerkt in een landschapsproject voor natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups. Jojanneke Bijkerk heeft voor ons een zadenmengsel op maat ontwikkeld van inheemse bloemen en planten die de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aantrekken. Dit mengsel hebben we uitgedeeld aan onze bewoners en het project was een succes.

We hebben in het verleden ook wel mengsels van andere bedrijven gebruikt, maar sinds een aantal jaar gebruiken we alleen bloemenweidemengsels van de Cruydt-Hoeck. De samenstelling is van kwaliteit, er wordt goed maatwerk geleverd, ze geven bruikbaar advies en hebben kennis over de grondsoort. Bovendien gebruiken zij alleen zaden van planten en bloemen die van nature in het gebied voorkomen. Er is dus geen flora vervalsing.

Natuurlijk staat of valt het resultaat van de bloemenweide met het toepassen van het juiste beheer en de juiste omstandigheden. Dit verschilt natuurlijk per jaar. Over het algemeen zijn wij zeer tevreden over de resultaten en kunnen we Cruydt-Hoeck zeker aanraden.”